Ga naar hoofdinhoud

Holistische therapie

Wat is holistische therapie eigenlijk? Holistische therapie baseert zich op het feit dat er interactie bestaat tussen lichaam en geest. Lichamelijke klachten kunnen laten zien dat de geest in disbalans is en andersom zijn geestelijke klachten te koppelen aan het lichaam. Een voorbeeld. Je probeert je doel te bereiken maar het zetten van de stappen in deze richting gaat moeizaam. Tijdens de behandeling blijkt dat je knieën letterlijk op slot zitten en dat dit een uiting is van angst die je diep vanbinnen nog hebt om je doel te realiseren. Of je pijnlijke onderrug die steeds weer terugkomt en die kan aangeven dat je het moeilijk vindt om hulp en steun aan anderen te vragen.

Holistische therapie vraag je om met je volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu en zonder oordeel te ervaren. Op deze wijze ontdek je jouw essentie. Je komt immers in contact met de aspecten die jouw klachten en vraagstukken doen ontstaan en in stand houden. Denk aan emoties, gevoelens en onverwerkte ervaringen. In het echt contact maken met deze gevoelens en het luistern naar de signalen van je lichaam komt er ruimte voor nieuwe inzichten. De holistische therapie behandeling stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam en leidt samen met de optredende bewustwording en inzichten tot heling, ontwikkeling en innerlijke groei.

Holistische therapie is een volwaardige therapie die raakvlakken heeft met mindfulness, psychotherapie, haptonomie, acupunctuur en osteopathie.

Holistische aanpak

Holistisch stamt af van het woord Holos dat ‘heel’ betekent. Heel in mijn praktijk betekent dat ik naar je klachten en vraagstukken kijk én naar jou als geheel mens. De essentie van een gezond mens is dat lichaam, geest en ziel een geheel vormen en in balans zijn. Verstoring op een of meerdere niveaus leidt tot disbalans. Disbalans kan zich uiten van chronische lichamelijke klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, buikpijn en moeheid), emotionele klachten (zoals angst, lusteloosheid en burn-out) en geestelijke klachten (denk aan stress, depressie, onzekerheid en rusteloosheid). Ook spirituele en energetische vraagstukken zoals bijvoorbeeld hooggevoeligheid kunnen je uit evenwicht brengen.

De Holistische aanpak bij Essensa betekent dat ik je behandel op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau. In de praktijk zie ik namelijk dat de oorzaak van klachten vaak niet direct aanwijsbaar is. Door naar je te kijken op alle niveau’s kan ik verstoringen en disbalans ontdekken die de diepere oorzaak van jouw klacht of vraagstuk vormen. Ik kijk dus verder dan de symptomen en behandel de diepere oorzaak van je klacht of vraag. Zo komen we tot jouw essentie.

Behandeling

Je ligt met je kleding aan op een behandeltafel of zit op een stoel. Met mijn handen scan ik op en rondom je lichaam om een indruk te krijgen van waar bij jou de mogelijke disbalans zit. De behandeling die daarna liggend op de behandeltafel of zittend op de stoelt volgt stem ik af op wat jij op dat moment nodig hebt. Je schoenen, knellende kleding en sieraden kan je verwijderen zodat de energie goed kan stromen.

Reiki vormt meestal de basis van de behandeling aangevuld met instrumenten zoals bijvoorbeeld klankschalen en edelstenen. Het doorgeven van de Reiki energie kan je voelen als warm, koud, tintelingen, trillingen, ontspanning, moeheid, zwaarte of een loom gevoel. Je kan ook niets ervaren. De Reiki energie stroomt naar de delen van je lichaam die dit nodig hebben en stimuleert zo jouw zelfherstellend vermogen. Na afloop van de behandeling kan je aangeven wat je hebt ervaren en bespreken we kort je vragen hierover. Bij een holistisch consult kijken we verder dan klachtvermindering  of -oplossing. We kijken naar mogelijkheden en manieren hoe jij je doelen kan bereiken vanuit jouw essentie.

Tijdens een behandeling en consult gebruik ik ook mijn sterk ontwikkelde intuïtieve vermogens (heldervoelen, -ruiken, -horen, -weten en -zien) om je te ondersteunen in het verkrijgen van inzicht in de situatie óf om de oorzaak van het probleem of klacht te achterhalen.

Resultaat

Een Holistische therapiebehandeling bij Essensa:

  • verlicht en verzacht jouw pijn
  • geeft ontspanning
  • vermindert je klachten
  • pakt de oorzaak van je klacht aan. Dit is het tegenovergestelde van symptoombestrijding.
  • geeft jou inzichten en handvatten
  • brengt je (weer) in balans
Back To Top